2022 – RITME

El tema de la novena edició del festival A Cel Obert, corresponent a l’any 2022 i en commemoració del centenari de la mort del músic i compositor tortosí Felip Pedrell, és el Ritme.

L’espectre que abraça el concepte del ritme és tan concret en el seu significat com ampli en les diverses vessants on es manifesta: ritme vital, ritme circadiari, ritme biològic, ritme respiratori o ritme sinusal. Però també ritme musical i ritme compositiu. A més a més, ritme de lectura, ritme poètic, ritme visual, ritme lumínic o ritme natural.

L’evolució humana ha anat lligada, segurament de forma intuïtiva i inconscient, a entendre què és i com funciona el ritme de les coses. El ritme és una estructura interna que defineix temporalment tot el que passa i tot el que ens passa: és qui regula el contingut de les coses i també el continent de les mateixes. Sense ritme, no hi hauria ordre i res no es podria organitzar. Regnaria el caos de forma contínua i res no seria possible, tret dels moments on la casualitat s’interposés.

1 [LC] Proporció de temps entre diversos moviments, sons, fenòmens o actes repetits.

1 [LC] En una successió de sons, síl·labes, batecs, etc., manera de succeir-se i d’alternar forts i febles, llargs i breus, especialment que es produeix periòdicament en una frase musical, en un vers, en un batement, etc.

2 [ZOA] Successió, a intervals regulars, de les contraccions cardíaques.

Font: Institut d’Estudis Catalans, Diccionari de la llengua catalana.

 

1. Ordre compassat en la successió de les coses.

2. Sensació perceptiva produïda per la combinació i successió regular de síl·labes, accents i pauses en l’enunciat, especialment en el de caràcter poètic.

3. Proporció guardada entre els accents, pauses i repeticions de diversa duració en una composició musical.

Font: Real Academia Española, Diccionario de la lengua española.

A LA CLARA NIT…
A RITME DE COLORS
A TEMPO
AURA
BATEC
BIORITME 111
COMPÀS D’ESPERA
ESCENA ÚNICA
ESPERANÇA
EXPOSICIÓ RETROSPECTIVA
KOBURI
RÈPLICA
RITMES DE LA TERRA
SOLEIL DES JARDINS
UP TO DOWN