SOLEIL DES JARDINS

Soleil des jardins és un joc de paraules que en francès evoca als gira-sols, la flor del sol, sempre a la recerca de la seva llum. Aquesta instal·lació està formada per 300 gira-sols ceràmics que formen una plantació on endinsar-se. No obstant, en aquest camp de gira-sols, el veritable element activador és el visitant. Totes les flors l’observen durant la seva travessia, convertint-se durant uns moments en la llum que els guia, en el seu particular sol de jardí. El ritme que produeix la repetició de peces a diferents alçades, crea una marea groga que, al recórrer-la a través del camí obert en aquesta, sembla parar el temps convidant a l’espectador a un moment d’introspecció i observació.

Innovació i artesania van agafades de la mà en aquesta instal·lació que va ser creada mitjançant tècniques de disseny paramètric i modelat digital, per després construir-se de manera artesanal al taller sevillà de l’artista Raquel Eidem, mitjançant un delicat procés que recupera tècniques tradicionals de l’antic art andalús de la ceràmica. La cuita i l’esmaltat confereixen una identitat pròpia a les peces que incita a mirar-les d’a prop i a valorar la importància de l’art i de l’artesania.

Isabel Soto i Elena G. Gracia

ELS AUTORS

Isabel Soto és arquitecta per l’Escola d’Arquitectura de Paris-Malaquais i arquitecta tècnica per la Universitat de Granada, i Elena G. Gracia és arquitecta per la Universitat de Sevilla. Compaginen la participació en diversos projectes internacionals (col·laborant amb arquitectes de renom com Frank Gehry, Kengo Kuma o Renzo Piano), amb la seva feina en l’àmbit de la docència universitària i de la investigació en els camps de l’arquitectura, la innovació i de patrimoni, tant en l’Escola Nacional de Ponts i Camins de París com en l’Escola d’Arquitectura de Sevilla.

Al 2020 van guanyar el concurs internacional del Festival des Architectures Vives de Montpellier amb la instal·lació Soleil des jardins, exposada llavors al pati interior del Palau Horlotes.