Claustre de la Immaculada de Jesús, Espai IMMART

El Col·legi de la Immaculada és un edifici religiós i civil situat sobre l’antic Convent Franciscà de Jesús. Formant part d’un recinte amb diferents edificacions com ara l’església de Sant Francesc i el Centre Parroquial, destaca per excel·lència el volum central, de planta quasi quadrada i que emmarca un pati interior de grans dimensions, amb planta baixa i tres pisos superiors.

Les notícies més antigues parlen de la cessió d’una casa i una ermita dedicada a Sant Bernabé per a la fundació del Convent Franciscà, el 1440. Aquest és el nucli de població genuí que es transformà en l’actual poble de Jesús. Fins al segle XVIII, el convent creix en importància i és en el 1732 quan s’inicien rellevants obres de transformació. Cap a l’any 1825, els franciscans han d’abandonar el convent a causa de l’exclaustració i el 1843, passa a mans de la Societat Cristallera. El 1854, s’hi instal·len els Jesuïtes fins al 1933, quan aquests són expulsats i l’antic convent es converteix en Casa d’Exercicis, presó durant la Guerra Civil, i després Seminari i Col·legi de la Immaculada.

El pati conventual, un dels més grans de Catalunya en el seu moment, està format per un claustre en planta baixa i tres pisos superiors. La planta baixa té cinc arcades de mig punt en cada costat i columnes d’ordre dòric molt estilitzades, mentre que els pisos de dalt estan organitzats per finestres rectangulars i acabat arrebossat.

Situació: Plaça Pati de la Immaculada, 1

Autor: Desconegut

Any: 1732

Estil arquitectònic: Clàssic amb columnes d'estil toscà

Ús actual: Oficines municipals

Superfície del pati coberta: 265,50 m2

Superfície del pati descoberta: 197,50 m2