Sala d’actes de la Casa Bau, seu de la Demarcació de l’Ebre del COAC

La Casa Bau és un edifici modernista que va ser construït entre els anys 1912 i 1915, segons el projecte de l’arquitecte Josep Plantada. La seva construcció va ser promoguda per Josep Bau, empresari olier que va fer fortuna amb els olis tortosins al mercat d’Amèrica del Sud.

La façana principal, amb dues plantes i un àtic afegits posteriorment respecte a l’obra original, s’ordena al voltant d’un eix de simetria central. Als baixos, destaca la galeria d’arcs sobre columnetes i la decoració vegetal naturalista. Al primer nivell, en canvi, trobem una tribuna amb pinacles i gàrgoles de pedra.

La casa presenta una notable decoració en ferro forjat a les portes, finestres i balcons, a més de rigorosos i detallats elements de fusta per a les obertures. A l’interior, es pot admirar la riquesa dels treballs d’ebenisteria i els sostres decorats amb estucs. La sala principal està formada per un espai diàfan de forma ortogonal i una galeria vidriada semicircular que dona forma a la façana posterior.

Des de l’any 2000, l’edifici acull la seu de la Demarcació de l’Ebre del COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya).

Situació: Carrer de Ramon Berenguer IV, 26, principal

Promotor: Josep Bau

Autor: Josep Plantada

Any: 1912

Estil arquitectònic: Modernista

Ús actual: Seu de la Demarcació de l’Ebre del COAC

Superfície del pati coberta: 68 m²