2022

Aquest 2022 la ciutat de Tortosa acollirà de nou l’A Cel Obert!

Com cada any, en aquesta novena edició d’A Cel Obert s’ha triat un tema amb la voluntat de crear un fil conductor que generi relacions conceptuals i funcioni com a nexe d’unió entre les diferents intervencions efímeres. És per aquest motiu que el jurat valorarà, entre altres aspectes rellevants, l’adequació dels participants a la temàtica proposada, l’originalitat i la qualitat a l’hora de copsar el concepte, ja sigui aquest entès de manera literal o metafòrica.

A més, el festival coincideix amb la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), on municipis i entitats d’arreu de Catalunya se sumen a aquesta festa major del nostre patrimoni cultural. És per això que s’han programat activitats gratuïtes durant aquests dies, per apropar la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania.

RITME

El tema de la novena edició del festival A Cel Obert, corresponent a l’any 2022 i en commemoració del centenari de la mort del músic i compositor tortosí Felip Pedrell, és el Ritme.

L’espectre que abraça el concepte del ritme és tan concret en el seu significat com ampli en les diverses vessants on es manifesta: ritme vital, ritme circadiari, ritme biològic, ritme respiratori o ritme sinusal. Però també ritme musical i ritme compositiu. A més a més, ritme de lectura, ritme poètic, ritme visual, ritme lumínic o ritme natural.

L’evolució humana ha anat lligada, segurament de forma intuïtiva i inconscient, a entendre què és i com funciona el ritme de les coses. El ritme és una estructura interna que defineix temporalment tot el que passa i tot el que ens passa: és qui regula el contingut de les coses i també el continent de les mateixes. Sense ritme, no hi hauria ordre i res no es podria organitzar. Regnaria el caos de forma contínua i res no seria possible, tret dels moments on la casualitat s’interposés.

1 [LC] Proporció de temps entre diversos moviments, sons, fenòmens o actes repetits.

1 [LC] En una successió de sons, síl·labes, batecs, etc., manera de succeir-se i d’alternar forts i febles, llargs i breus, especialment que es produeix periòdicament en una frase musical, en un vers, en un batement, etc.

2 [ZOA] Successió, a intervals regulars, de les contraccions cardíaques.

Font: Institut d’Estudis Catalans, Diccionari de la llengua catalana.

 

1. Ordre compassat en la successió de les coses.

2. Sensació perceptiva produïda per la combinació i successió regular de síl·labes, accents i pauses en l’enunciat, especialment en el de caràcter poètic.

3. Proporció guardada entre els accents, pauses i repeticions de diversa duració en una composició musical.

Font: Real Academia Española, Diccionario de la lengua española.

ESPAIS I INTERVENCIONS

A CEL COBERT

INFORMACIÓ PRÀCTICA

JURAT

Un any més, A Cel Obert comptarà amb un jurat de luxe format per reconeguts professionals del món de l’arquitectura, les arts plàstiques i el disseny. Partint del tema triat per a aquesta edició, Ritme, el jurat haurà de valorar, entre altres aspectes rellevants, l’adequació dels participants a la temàtica proposada, l’originalitat i la qualitat a l’hora de copsar el concepte en les seves intervencions efímeres, ja sigui aquest entès de manera literal o metafòrica.

Maria Bernad

Dissenyadora i cofundadora del festival A Cel Obert.

Titulada en Projectes i Direcció d’Obres de Decoració i diplomada en Disseny Gràfic i d’Interiors a l’Escola Llotja. Actualment treballa com a directora d’art a Anthesis Lavola, empresa especialitzada en l’àmbit de la sostenibilitat.

És coautora de diverses intervencions efímeres i ha obtingut, en aquest camp, el Premi Emporia de Plata, dintre dels Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera de 2018.

Xènia Gaya

Fundadora de Col·lectiu Cultura, projecte que aglutina tota la seva trajectòria professional amb la seva passió, connectar persones a través de la cultura.

Llicenciada en Disseny per l’Escola Elisava de Barcelona i postgrau en Gestió i Polítiques Culturals per la UB. Està especialitzada com a freelance en el camp de la producció i recerca de finançament per esdeveniments culturals. Treballa com a responsable de producció dins del departament de patrocinis del festival Sónar i també és la responsable del departament de patrocinis del festival O Marisquiño. Amb seu a Terres de l’Ebre, ha creat Col·lectiu Cultura, una plataforma per visibilitzar el teixit cultural professional a territoris no metropolitans.

Cinta Masdeu

Arquitecta i membre de la Junta de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del COAC.

Arquitecta per l’ETSAB – UPC, postgrau d’especialització per a l’arquitecte al servei de l’Administració pública, postgrau en Gestió Urbanística i postgrau en Urbanització per l’Escola Sert COAC. Completa la seva formació en els àmbits de l’urbanisme, el paisatge i el patrimoni arquitectònic. Participa anualment en les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic que organitza l’AADIPA. Actualment treballa d’arquitecta a l’Administració pública local.

Marc Aureli Santos

Arquitecte, Director dels Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona i representant de l’ArquinFAD.

Arquitecte per l’ETSAB – UPC, Màster Gran Escala per la UPC i Màster en Gestió de l’Administració Pública per la UPF. El 1987 comença a treballar en l’àmbit de l’administració i el 1993 funda, amb diversos arquitectes, ACTAR arquitectura, un estudi vinculat al món editorial relacionat amb l’arquitectura i la fotografia.

Ha participat en múltiples concursos internacionals d’arquitectura, al Festival d’Arquitectura Avançada Metàpolis i també en diversos congressos sobre rehabilitació de centres històrics i sobre patrimoni.

A nivell docent, ha impartit classes a la UIC i a l’ETSAB, ha col·laborat amb diverses entitats internacionals com el MIT de Massachusetts, les escoles d’arquitectura de Monterrey, Gènova i Nova Jersey, i amb el BAC de Barcelona. Des del 2017, és Director de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, on és responsable de la promoció de l’arquitectura de la ciutat i del patrimoni a nivell públic i privat.