Pati del Palau Episcopal

Situat al carrer de la Cruera, l’edifici fou construït al segle XIV. La seva façana ha patit força alteracions al llarg del temps, amb remodelacions als segles XVIII i XIX.

De planta trapezoidal, el pati constitueix el nucli principal de la construcció. Des d’aquest, una ampla escala volada permet l’accés al primer pis on es conserven dues galeries, formades per arcs d’ogiva sobre esveltes columnes de secció quadrilobulada i capitells amb decoració vegetal. En aquest mateix primer pis, trobem l’element més destacable del conjunt, la capella del palau on s’accedeix a través d’una espaiosa sala gòtica.

Situació: Carrer Cruera, 9

Promotor: Bisbe Berenguer de Prats

Autor: Desconegut

Any: s. XIV

Estil arquitectònic: Gòtic

Ús actual: Oficines de la Cúria

Superfície del pati: 185 m2

DEMIÜRG

Tan imparable és el desig de conèixer, com inevitable és la seva pròpia aparició. En altres èpoques, aquesta fervorosa curiositat s’ha prohibit, s’ha perseguit, però el desig legítim d’entendre i de descobrir acaba sempre obrint-se pas.

Per això, quan entrem a l’espai del pati i veiem obstaculitzada la nostra visió, i quan només podem intuir el cel per unes cantonades, ens venç la temptació de voler veure-ho tot i superar l’escull que ens ho impedeix. Impassible, un demiúrgic dispositiu que ha pres la forma suprematista a través de la geometria, ens protegeix d’algunes inclemències, però ens clou la visió, ens difumina el cel, ens oprimeix.

Cal emergir a través de l’ascensió per les escales i observar l’alleujament; veure la figura completa i entendre, en definitiva, a través de la curiositat.

CODA (Computational Design Affairs) és un despatx d’arquitectura i enginyeria format per Gerard Bertomeu, Pep Tornabell i Enrique Soriano, que treballa entre la geometria, la construcció i la computació. L’equip centra el seu treball en la reducció de la petjada ecològica i es focalitza en la creació de sistemes lleugers i eficients a través de mitjans sostenibles, expandint els límits de la recerca de forma, tant físics com digitals, a través del disseny computacional.

Un dels camps que més ha treballat és el de les estructures elàstiques conegudes com a Active bending structures. Són estructures compostes per elements econòmics, plans i rectes que adquireixen forma i rigidesa a través del procés d’erecció. CODA ha construït a Noruega, Hongria, Espanya i ha impartit classes a Àustria, Suècia i Corea, entre d’altres.

Gerard, de Tortosa, és arquitecte per la UPC i professor al Departament de Geometria de l’ETSAV-UPC. Ha desenvolupat el seu treball i recerca en anàlisi energètica, automatització, gestió de dades, disseny computacional i optimització.

Pep, de Barcelona, és arquitecte per la UPC, doctorand al Laboratori d’Innovació i Tecnologia d’Arquitectura de la UPC LiTA i professor del Massana College of Artand Design. Ha desenvolupat el seu treball i la seva investigació en anàlisi estructural, disseny computacional, fabricació digital i tecnologies d’artesania especialitzades en fusta.

Enrique, d’Alacant, és arquitecte per la UPC, doctorand al Laboratori d’Innovació i Tecnologia d’Arquitectura de la UPC LiTA i professor al Departament de Geometria de l’ETSAV-UPC. Ha desenvolupat els seus treballs i investigacions sobre recerca de formes, disseny computacional, geometria arquitectònica i optimització.