PAISAJE IMPOSIBLE

La cripta d’aquest temple és un espai inequívocament estructurat. La seva ordenada disposició de columnes i voltes de creueria conformen una rotunda i rígida construcció sense marge d’interpretació. No obstant, la seva condició de cripta li atorga un halo de misteri.

Panorama, una atracció de fira que va fer furor al s. XIX, transportava l’espectador al centre de famoses batalles o paisatges exòtics. Solia estar formada per una pintura realitzada sobre la cara interior d’un cilindre, que oferia una visió de 360º a l’observador que es situava al seu centre. Aquesta era capaç de transformar, mitjançant una il·lusió, un espai interior finit en un exterior infinit.

Si entenem que els límits són els generadors de l’espai, actuar en aquestos permet crear un nou espai o almenys la il·lusió d’un de nou. En aquesta intervenció s’estableix un nou límit que desdibuixa l’espai, creant una il·lusió de continuïtat. D’aquesta manera, l’espectador es troba en el centre d’un paisatge impossible.

Tomás López i Gorka Marcuerquiaga

ELS AUTORS

Tomás López va estudiar disseny a l’EINA (Centre Universitari d’Art i Disseny de Barcelona) i Gorka Marcuerquiaga va estudiar arquitectura a l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona). Dirigeixen un estudi situat al cor del barri de Gràcia de Barcelona, amb un equip de joves dissenyadors i arquitectes.

Des del 2010 comparteixen estudi, un espai on creen els seus propis projectes i en què, quan convé, es fusionen per treballar conjuntament i oferir un servei integral de redacció i direcció de projectes d’arquitectura i de disseny d’interiors. A més, tots dos dissenyen col·leccions de mobiliari i objectes que habiten en els espais projectats per ells mateixos.