Entrecintat
La intervenció “Entrecintat” (Palau Episcopal) consisteix a generar tres paraboloides hiperbòlics, una superfície quàdrica que té la particularitat que, sent corbada, es pot construir a partir de línies rectes; les mateixes cintes.
Aquestes tres superfícies de colors roig, ocre i verd, com els sostres policromats del palau, fan sortir el color interior a l’exterior del pati i reconfiguren l’espai donant uns nous límits que conviden al visitant a recórrer-lo en forma helicoidal ascendent, així com els claustres episcopals evoquen l’ascensió al cel com a espais per a la reflexió.
Els diferents punts de vista que es van presentant mentre es pugen les escales permeten observar com les noves superfícies reglades, cadascuna d’un color, es van superposant entre elles oferint noves textures i colors. Tanmateix, és diferent observar-les des de l’entrada del pati, a contrallum mirant al cel, que observar-les des d’una posició més elevada, un cop pujades les escales.
Elena Justo, Usue Belandina, Mikel Pau Casado, Marc Fernández, Teresa Gómez-Fabra i Marta Morató
ELS AUTORS
Elena Justo, Usue Belandina, Mikel Pau Casado, Marc Fernández, Teresa Gómez-Fabra i Marta Morató són els membres de l’equip que conforma el projecte “Entrecintat”.
Elena Justo Massot és lleidatana. Arquitecta per l’ETSAB des de febrer de 2015. La seva activitat professional està en contacte amb la bioconstrucció a través del grup de treball “Arq2o, arquitectura conscienciada” del qual n’és membre fundadora.
Usue Belandia Erauzkin, nascuda a Vitòria, és arquitecta per l’ETSAB des de febrer de 2015. Ha treballat amb Arriola Fiol i map13. Actualment, és arquitecta freelance i fotògrafa autodidacta.
Mikel Pau Casado Buesa, de Tudela. Acabat de llicenciar en arquitectura a l’ETSAB. Ha participat en cursos d’“Història i Crítica” de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.
Marc Fernández González, de Mollet del Vallès. Arquitecte per l’ETSAB des de novembre de 2014. Va participar en el disseny i construcció d’un prototip d’habitatge a Ndjoré, al Camerun. Avui en dia, treballa a Barcelona col·laborant amb Nayach, despatx d’Arquitectura.
Teresa Gómez-Fabra Gala, procedent de Castelló de la Plana. Llicenciada en Arquitectura per l’ETSAB el juliol del 2014. Ha estat membre de l’equip del Pla Director Urbanístic (PDU) durant el muntatge de l’exposició “Metròpolis Barcelona” i continua com a arquitecta en el mateix equip de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Marta Morató Contreras és pratenca. Està finalitzant els estudis d’arquitectura a l’ETSAB, treballa al departament d’urbanisme de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i és artesana a temps parcial. S’ha format en participació ciutadana a través del Taller Libre de Proyecto Social, del qual va ser coordinadora de grup de camp durant la seva estada a Buenos Aires.
Junts estan teixint un espai, entre amics, que vol seguir les dinàmiques d’autoformació seguides a l’escola d’arquitectura dins de l’associació d’estudiants ESFA, de la qual tots han estat membres. Els seus principals interessos són l’autogestió, la bioconstrucció i sostenibilitat, les pràctiques d’arquitectura col·lectives i la participació ciutadana, lligades a la realitat social.