Calvari

El Calvari de Tortosa és un espai religiós situat al barri de Santa Clara, separat de la Pujada de Sant Francesc amb un mur enreixat. El Calvari o Via Crucis s’ascendeix en ziga-zaga i les seves estacions, sota xiprers, són quadrades amb basament de carreus, parets de rajola vista, entaulament pla, frontó i coberta. A la part superior del recorregut, apareix un element neoclàssic del 1829, amb façana de pedra, arc, columnes d’ordre dòric i frontó circular, que al seu interior conté una capella amb volta de quadrant d’esfera.

Durant el règim franquista, a la zona nord del Calvari i coincidint amb el final del recorregut del Via Crucis, es va erigir la Creu dels Caiguts; una creu de ferro, d’uns 3 metres d’alçada, suspesa sobre un pedestal escalonat i situada a sobre d’un mena d’altar. A la part posterior d’aquesta, avui s’observa un mur de pedra on hi havia una inscripció en relleu que homenatjava els caiguts, la qual va ser retirada el 2022. Molts anys abans, es van treure altres elements com el jou i les fletxes, la creu de Borgonya i l’escut de la dictadura.

Actualment, la parròquia de Sant Blai s’encarrega dels actes de celebració que tenen lloc al Calvari durant la Setmana Santa i l’Associació de veïns de Santa Clara té cura de l’espai perquè es mantingui ben conservat. Malgrat estar situat en el centre històric de la ciutat, encara és un lloc desconegut per molta gent.

Situació: Pujada de Sant Francesc, 20

Autor: Desconegut

Any: s. XVIII

Estil arquitectònic:

Ús actual: Calvari

Superfície del pati descoberta: 1.292 m²