Fake Nature
La naturalesa sempre ha estat una referència per a l’arquitectura a nivell formal i ornamental, però qüestions com el canvi climàtic o l’inici de l’Antropocè indiquen un gir en la manera en què mirem a la natura, que malauradament ja no és aquell espai virginal i amable del qual extreure metàfores d’una manera acrítica.
Per una altra banda, la difuminació de la frontera entre naturalesa i cultura es fa especialment visible als patis, llocs dissenyats i construïts pels humans, però vulnerables a les amenaces de l’entorn i susceptibles de convocar a una multitud d’agents no humans.
La peça proposada per al Palau Episcopal porta a l’extrem els límits i es presenta com una arquitectura post-natural o “Fake Nature”. Està construïda mitjançant una multitud de sistemes materials a mig camí entre allò natural i allò artificial. El projecte proposa un laboratori d’exploració de noves narratives tant tècniques com estètiques.
Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño
ELS AUTORS
Takk és un espai per a la producció arquitectònica en la intersecció entre naturalesa i cultura. Està dirigit per Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, i té seu a Barcelona i Madrid. Part del seu treball, àmpliament publicat, pertany a la Col·lecció del Centre d’Arquitectura FRAC Centre-Val de Loire a França. Takk ha participat en mostres internacionals a Venècia, Orleans, Oslo, L’Havana, Montevideo, Asunción, Ciutat de Mèxic i Rabat. Actualment, treballa en la seva primera exposició individual a Viena.
Mireia i Alejandro són professors a la Universitat d’Alacant, a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya i al Centre Universitari de Disseny de Barcelona BAU. A més a més, han impartit conferències a nivell internacional en ciutats com Nova York, Bangkok o Berlín.