28 Minuts

El temps s’escapa, a cada instant, inexorable, impossible d’aturar. Ens trobem atrapats en el seu flux, sempre endavant. Efímer, aquella cosa més preuada per a la humanitat. Mirant al cel podem percebre la seva força, el moviment dels ocells, dels núvols i del firmament. L’home, en la seva obsessió, sempre ha mirat d’atrapar-lo, controlar-lo, establint mesures relatives a la seva existència basades en els cicles naturals de la llum, la nit i les estrelles. Al pati de Sant Jaume i Sant Maties sembla que disminueixi la velocitat, un espai amb tres eixos de simetria, on les quatre cares giren al voltant d’un buit a cel obert ple d’història.

La intervenció se situa al ben mig d’aquest espai, com una teranyina penjada que mira d’atrapar el temps. La seva estructura, formada per fils entrellaçats, recorda la figura d’un rellotge de sorra. Els fils són daurats, com els grànuls de sorra, i condueixen la llum i els seus reflexos durant les transicions del dia, atrapant-los a la teranyina.

“28 Minuts” és la clau de la teranyina, el vòrtex generat per la translació de 360 fils connectats a dos cercles inscrits als nivells intermedis del pati. Aquesta translació permet doblegar l’espai per fer-lo passar, sense tancar-lo, a través de l’òcul central. La màxima concentració de matèria està suspesa al mig del buit. El temps, tot i ser impossible d’aturar, és atret per l’acceleració del forat de l’òcul, dilatant-se, com la nostra mirada, entre el cel i la terra.

*Col·laboren en l’execució de la instal·lació Joel Rodríguez i Oriol Auqué.

Pablo Roel, Eva Sánchez i Toni Santiago

ELS AUTORS

Pablo Roel és de Barcelona. Arquitecte per l’ETSAB des de l’any 2003. Després de treballar a Suïssa i a Madrid inicia l’activitat independent amb Eva Sánchez a Barcelona. Des del 2007, compagina la seva activitat professional amb la docència com a professor associat de projectes i urbanisme de la URV.

Eva Sánchez, nascuda a València, és arquitecta per l’ETSAB des del 2003. Després de treballar a Suïssa inicia l’activitat independent amb Pablo Roel a Barcelona. Des del 2011 compagina la seva activitat professional amb la docència com a professora de dibuix tècnic i matemàtiques.

Toni Santiago, nascut a Vilafranca del Penedès, és arquitecte per l’ETSAB des del 2002 amb àmplia experiència professional en el desenvolupament de projectes i direccions d’obra pública i d’infraestructures. També ha estudiat a l’Escola de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i ha cursat i realitzat múltiples tallers de creació i representació artística com a tutor. Actualment desenvolupa la seva activitat professional com a arquitecte i il·lustrador a Barcelona.