Sopla, vivo te lo doy

En física, la intensitat és el concepte que expressa la quantitat de partícules o d’energia que passa a través d’una superfície en un interval de temps. En aquest cas, la intensitat és la quantitat d’aire que el públic genera en accionar els infladors durant el festival, per mantenir inflat el món i evitar que es desinfli. És una metàfora ambientalista per tal de reflexionar sobre l’equilibri adequat de les nostres interaccions, per a prosperar i sostenir la seva harmonia. Mantenir-lo inflat, dependrà de la intensitat de flux i bombeig de les persones que passin pel pati. Així, es graduarà l’afecte o la indiferència del públic cap a les situacions que estan destruint el nostre planeta, com ara el canvi climàtic, l’escassetat d’aigua, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat.

Lourdes Peñaranda

ELS AUTORS

Lourdes Peñaranda és artista multidisciplinària, docent, investigadora, arquitecta i paisatgista. El seu treball es materialitza a través de diversos mitjans com la fotografia, el vídeo i les instal·lacions col·laboratives. Explora connexions entre diferents temes com ara la identitat, la història i la migració, des d’especulacions i jocs relacionals que impulsen la reflexió per alterar règims de visibilitat i representació.

Activa des de 1985, ha obtingut diversos premis i reconeixements entre els quals es troben el 2n lloc a la II Biennal d’Art de Maracaibo (Veneçuela), Ordre al Mèrit Artístic per la Universitat del Zulia (Veneçuela), Premi Picglaze de Madrid i menció honorífica a la mostra d’art veneçolà El passat i el futur en el present. Entre el 2014 i el 2017, va dirigir el Museu d’Art Contemporani del Zulia, rebent la Orden MACZUL i el Premio Especial AICA Venezuela per la seva gestió.

A més, va participar en el programa del Global Institute a la VII Biennal de Gwangju (Corea del Sud) i ha estat artista en residència a Watamula, CCA Trinitat, Triangle Arts Trust, Fabra i Coats, RUDAIR, REART i Tangent Projects, entre altres.