A tu amparo

Aquesta proposta explora el concepte de protecció i com diversos espais arquitectònics com atris, patis i espais porticats, han estat concebuts sempre com a llocs d’empara on el recolliment ajuda a sanar.

Al llarg de la història, diverses representacions, com les de la verge amb el seu mantell subjectat per querubins, ocells o éssers alats, han simbolitzat figures protectores que creen un espai segur i reconfortant sota el seu abric. Aquestes imatges suggereixen que la natura i l’univers s’alien per oferir protecció i construir un lloc on es pot trobar pau.

La intervenció intenta indagar sobre idees d’heroïcitat vinculades a la cura i la sanació, compensant els abundants relats èpics en què els herois del nostre món no són mares, sinó conqueridors, militars o governants. Vol recordar-nos que en aquest moment, amb més intensitat que mai, necessitem ser emparats; comptar amb un lloc segur on poder tornar a connectar amb els altres i amb l’entorn. A més, és un homenatge a la maternitat, a la importància de comptar amb una falda materna a la qual podem tornar sempre que ho necessitem.

Izaskun Chinchilla

ELS AUTORS

Izaskun és doctora arquitecta per l’ETSAM i des del 2001 dirigeix ​​la firma Izaskun Chinchilla Architects. És catedràtica d’Architectural Practice a The Bartlett School of Architecture (Londres) i catedràtica convidada a la Hong Kong University. Ha rebut el reconeixement del RIBA com a membre estranger honorífic i la seva contribució a l’arquitectura ha estat reconeguda amb una Menció Honorífica a l’Arc Vision Prize 2013, que destaca la carrera de dones arquitectes a tot el món.

Les seves propostes han estat àmpliament guardonades i s’han exposat en espais prestigiosos com la SCI Arc Los Angeles, a les Biennals de Venècia i Sao Paulo, a la galeria LIGA (Mèxic), la London Roca Gallery, La Casa Encendida (Madrid), al Museo de Teruel, al Centre d’Art la Panera (Lleida) i en diversos Col·legis Oficials d’Arquitectes i universitats d’arquitectura, entre d’altres.

Aquesta autora té una dilatada experiència com a docent, investigadora i conferenciant en centres nacionals i internacionals. És, a més a més, autora del llibre La Ciudad de los cuidados, publicat per Catarata.

Com a arquitecta, reivindica un fort compromís amb la innovació; proposa exercicis de multidisciplinarietat on, a través de l’ecologia, la sociologia o la ciència, l’arquitectura es distancia del discurs estilístic i es retroba amb la complexitat de la vida al món contemporani.