2021

Aquest 2021 la ciutat de Tortosa acollirà de nou l’A Cel Obert! Enguany, no s’ha obert convocatòria de concurs, ja que l’any passat el festival es va haver de celebrar en un format especial, a causa de la COVID-19, i les intervencions escollides pel jurat del 2020 no es van poder executar. Per tant, tot allò preparat per al 2020 es durà a terme en aquesta edició, amb l’afegit que aquest any Tortosa és la Capital de la Cultura Catalana.

Com cada any, en aquesta vuitena edició d’A Cel Obert s’ha triat un tema amb la voluntat de crear un fil conductor que generi relacions conceptuals i funcioni com a nexe d’unió entre les diferents intervencions efímeres. És per aquest motiu que el jurat valorarà, entre altres aspectes rellevants, l’adequació dels participants a la temàtica proposada, l’originalitat i la qualitat a l’hora de copsar el concepte, ja sigui aquest entès de manera literal o metafòrica.

A més, el festival coincideix amb la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), on municipis i entitats d’arreu de Catalunya se sumen a aquesta festa major del nostre patrimoni cultural. És per això que s’han programat activitats gratuïtes durant aquests dies, per apropar la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania.

CURIOSITAT

El tema de la vuitena edició, corresponent a l’any 2020, és: Curiositat.

Descobrir i aprendre van de la mà. I moltes vegades no ho associem perquè ens ho passem bé destapant històries que estaven silenciades, desemmascarant rostres que eren desconeguts o despullant figures que mai s’havien sentit tan a prop. I mentre investiguem i explorem sempre ens acabem sorprenent, conquerim allò que vèiem inabastable i ens endollem a la veritat.

La curiositat ens mou i ens lliga a la realitat: revela el que no sabem, mostra el que no volem exhibir i exterioritza el nostre interior. El procés té la funció de destapar les nostres febleses, d’indagar fervorosament sobre allò que abans se’ns mostrava amb discreció i de trobar en la quotidianitat les màximes rareses i complicitats. Aquest engranatge té com a resultat l’autenticitat de les persones, l’exactitud del nostre pensament i l’afirmació inequívoca que mentre descobrim ens eduquem, ens formem i aprenem sense parar.

1 [LC] Qualitat de curiós. Que s’interessa a veure, a conèixer, alguna cosa.

2 [LC] Cosa rara, estranya, que desperta l’interès i crida l’atenció.

Font: Institut d’Estudis Catalans, Diccionari de la llengua catalana

 

1 Qualitat de curiós. Inclinat a assabentar-se de coses alienes i a aprendre el que no coneix.

4 Que crida l’atenció o desperta interès per la seva raresa i originalitat.

Font: Real Academia Española, Diccionario de la lengua española

ESPAIS I INTERVENCIONS

A CEL COBERT

INFORMACIÓ PRÀCTICA

JURAT

Un any més, A Cel Obert comptarà amb un jurat de luxe format per reconeguts professionals del món de l’arquitectura, les arts plàstiques i el disseny. Partint del tema triat per a aquesta edició, Curiositat, el jurat haurà de valorar, entre altres aspectes rellevants, l’adequació dels participants a la temàtica proposada, l’originalitat i la qualitat a l’hora de copsar el concepte en les seves intervencions efímeres, ja sigui aquest entès de manera literal o metafòrica.

Núria Anfruns

Arquitecta i tècnica superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Projectes i Direcció d’Obres de Decoració, membre de la junta de l’Associació A Cel Obert

Arquitecta per l’ETSAV – UPV i tècnica superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Projectes i Direcció d’Obres de Decoració per l’ESARDI. Màster en Disseny de l’Espai Comercial: Retail Design per l’ESDESIGN, postgrau en Projectar l’Hotel del segle XXI per l’Escola Sert COAC, Visual Merchandising i Aparadorisme per l’ELISAVA i Guia de Barcelona per l’Escola Superior de Turisme de Barcelona.

Actualment, treballa a l’estudi d’interiorisme MFT Disseny, és membre de la junta de l’Associació A Cel Obert i forma part de l’organització del festival.

Roger Subirà

Arquitecte, professor, comissari i gestor cultural, vicepresident de l’ArquinFAD

Arquitecte per l’ETSAV – UPC i cofundador, amb Narcís Font, de l’equip pluridisciplinari de disseny BACKYARD (2016). Actualment, és vicepresident de l’ArquinFAD. Des de 2006, és professor a l’Escola d’Arquitectura La Salle de Barcelona i compagina el treball d’arquitecte amb el de comissari i la gestió cultural, col·laborant com a assessor per a diverses administracions i institucions com la Generalitat, FGC, INCASOL, AGBAR, etc.

Va ser director executiu del Congrés d’Arquitectura 2016 del COAC, redactor del Pla Estratègic de l’Arquitectura com a Sector Cultural de la ciutat de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona i membre de l’equip redactor del programa museològic per al Centre d’Arquitectura, Urbanisme i Paisatge de Catalunya, entre d’altres. També col·labora en projectes de recerca per a la Unió Europea i DOCOMOMO Internacional.

Xavier Pallejà

Arquitecte i arquitecte tècnic, membre de la junta del COAC Ebre

Com a soci de l’estudi m6Arquitectura, ha obtingut els premis de Qualitat a l’Arquitectura Ebrenca els anys 2017 i 2019 per l’Alberg dels Josepets a Les Cases d’Alcanar i per la Biblioteca de Deltebre, respectivament. També van ser seleccionades diverses obres a la 1a, 2a i 3a Mostra d’Arquitectura Ebrenca.

Actualment, compagina la feina d’arquitecte amb la de professor de Projectes dintre del Grau Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Projectes i Direcció d’Obres de Decoració a l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, ESARDI. A més, forma part de la Junta del Col·legi d’Arquitectes a la Demarcació de l’Ebre.

Pilar Lanau

Artista plàstica i directora de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa

Artista contemporània, gestora-dinamitzadora cultural i professora de dibuix d’ideació. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, màster en Direcció i Disseny de Projectes Expositius per la UPF i postgrau en Direcció Estratègica de Museus i Centres Patrimonials per la UdG. Actualment és la directora de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa.