Pati del Palau Oriol

El Palau Oriol, el qual va ser l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Tarragona fins als anys 90, disposa d’un pati interior amb escala coberta d’accés a les plantes, i galeria d’arcs rebaixats i fines columnes en el primer pis.
Aquest Palau possiblement formava part del solar que Ramon Berenguer IV va cedir a Roger Despuig, cavaller rossellonès, pels serveis prestats en la reconquesta de la zona. La similitud constructiva i els elements de comunicació, ara tapiats, fan pensar que el segle XV eren encara una mateixa construcció.

Situació: Carrer de la Rosa, 8

Autor: Desconegut

Any: s. XIII-XVI

Estil arquitectònic: Gòtic civil català

Ús actual: Escola de Música i Conservatori de Grau Professional de la Diputació de Tarragona a Tortosa

Superfície del pati: 30 m2

RÈPLICA

La natura té el seu ritme intern, de vegades perceptible com el cant d’insectes a l’estiu, i de vegades imperceptible com les oscil·lacions estacionals dels cabals dels rius. Tots ells formen un paisatge sonor en constant moviment marcant el ritme del temps.

Rèplica crea un paisatge sonor que imita els ritmes interns de la natura per a crear una composició́ basada en ritmes, estructures repetitives i conjunts corals de sons que conviuen en un espai donat. En comptes d’emprar sons de la natura, aquesta instal·lació́ utilitza una plètora de sons percutius per a crear un paisatge sonor a partir d’instruments pensats per al ritme, però̀ que aquí́ se sotmeten a un altre tipus de ritme, el que marca la natura.

La repetició, el desajustament dels registres sonors i l’aleatorietat del sistema digital que acciona cada conjunt de sons, provoca ritmes accidentals, canvis, asincronies, cànons i sincronies ocasionals construint un paisatge sonor format per un clúster de sons abstractes, diferents els uns dels altres, però̀ iguals en molts aspectes.

El conjunt, en contra del que hom puga pensar, forma un paisatge sonor en calma on el ritme el marquen el silenci i el recolliment, oferint al visitant una experiència immersiva tranquil·la i allunyada d’estridències. L’obra sonora s’inspira en formes de fer vinculades a l’art de la jardineria tradicional japonesa i la filosofia holística on el disseny sonor és part fonamental.Rèplica és una conversa entre sons que dialoguen entre ells, sons iguals i diferents, parlant, convivint i replicant-se els uns als altres en un ball sense fi.

Edu Comelles viu i treballa a València. És artista, músic i gestor cultural. El seu treball conjumina l’art sonor, la producció musical i el disseny de so en diferents àmbits de la cultura.

La seua obra s’ha pogut gaudir al Reina Sofia (Madrid), Laboral de Gijón, Museu d’Art Abstracte de Conca, Tabakalera (Donostia), Espai Rambleta, Bombes Gens o el CCCC a València; Etopia (Saragossa), CAAM (Gran Canària) o el CCCB, Caixaforum i Arts Santa Mònica a Barcelona, la seua ciutat natal. Algunes de les seues obres formen part de col·leccions com DKV Artèria i els fons d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. La seua discografia ha sigut publicada per segells com Spa.RK, Fluïu-Àudio, Arxives i Envelope Collective, entre altres.

Ha actuat en solitari i acompanyat en festivals com el Sónar, Mutek, Lisboa Soa, Eufònic i el Música En Segura, entre molts altres.